Eén van de bekendste kaartleggers uit de geschiedenis is wellicht Marie-Anne Adelaide Lenormand, want deze dame voorspelde in haar tijd niet alleen de roem en het succes van Napoleon maar ook zijn val.

De tarot was voor haar een zeer belangrijke inspiratiebron, dit voor de ontwikkeling van haar eigen waarzegmethode. De lenormand kaarten zijn dan ook volledig ontworpen volgens de inzichten van Mll Lenormand en geïntroduceerd door Madame Breteau, die destijds een studente was van Mll Lenormand.

De naar haar vernoemde kaartjes worden nog steeds wereldwijd gebruikt als wijze raadgever. Ze bevatten namelijk een schat van informatie, want elke kaart beschikt over een eigen karakter. Met behulp van je eigen intuïtie kunnen ze een duidelijk antwoord geven op dagdagelijkse vragen.

Het kaartendek

Het kaartendek dat afgeleid is van het traditionele tarotspel bestaat uit zesendertig kaarten en worden verdeeld in vier reeksen van negen. Elke reeks beschikt over een Aas, een Koning, een Koningin, een Boer en de cijfers Tien, Negen, Acht, Zeven en Zes. Bij elke legging is er een persoonskaart (PK) aanwezig. Voor een vrouwelijke consultant is dit Schoppenaas, de Dame. Voor een mannelijke consultant is dit Hartenaas, de Heer.

De vier kleuren

Harten, Klavers, Ruiten en Schoppen komen overeen met de vier symbolen van het tarotspel en worden eveneens beheerst door de vier elementen uit de astrologie, Water, Vuur, Aarde en Lucht. Zo komen de Harten overeen met de Bekers, Kelken of Bokalen en worden beheerst door het element Water. De Klavers komen overeen met de Staven of Stokken en worden beheerst door het element Aarde. De Ruiten komen overeen met de Pentagrammen of Pentakels en worden beheerst door het element Vuur. De Schoppen komen overeen met de Zwaarden en worden beheerst door het element Lucht.

Elke kaart is genummerd en bevat een afbeelding met een passend kort rijmpje dat de duiding vergemakkelijkt. De kaarten kunnen afhankelijk van de ligging een negatieve of een positieve betekenis hebben. Zwarte kaarten zijn meestal negatief, rode positief. Tijdens een kaartlezing zijn de kleuren zeer belangrijk, want ze kunnen de grondbetekenis van de kaarten sterk beïnvloeden.